Effecten van massage

Een massage heeft vele positieve effecten. Enkele belangrijke effecten van een preventieve / ontspanningsmassage zijn:

Vermindering van stress:

Tijdens de massage wordt het “gelukshormoon” serotonine aangemaakt. Dit hormoon is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Wanneer er door de massage meer serotonine aangemaakt wordt, daalt het cortisolgehalte. Je voelt je hierdoor ontspannen en tevreden.

Verlaging van de bloeddruk:

Tijdens de massage zul je merken dat je dieper en rustiger gaat ademhalen. Ook je hartslag daalt en dit helpt vervolgens om je bloeddruk te verlagen. Heb je last van een te hoge bloeddruk en voel je je vaak zenuwachtig en gestrest, dan kan massage hier een positieve invloed op hebben.

Los maken van gespannen spieren:

Fysieke inspanning, maar zeker ook mentale spanning, kan zorgen voor gespannen spieren. Niet alleen je spieren kunnen hierdoor pijnlijk aanvoelen, het kan ook leiden tot spanningshoofdpijn. Massage stimuleert de bloedsomloop en zorgt ervoor dat opgehoopte afvalstoffen in het lichaam, dus ook in de spieren, worden afgevoerd. Een grote schoonmaak dus.

Versterking van het immuunsysteem:

Massage zorgt voor een verhoging van het aantal lymfocyten, witte bloedcellen die schadelijke invloeden van buitenaf aanpakken, waardoor je een sterker immuunsysteem krijgt. Door regelmatig een massage te ondergaan kun je dus niet alleen beter ontspannen maar ben je ook beter bestand tegen ziektes.

Mentale ontspanning:

Heb jij wel eens het gevoel dat je altijd “aan” staat? Tijdens een massage hoef je even helemaal niets, alleen ontspannen (en dat blijkt soms al moeilijk genoeg te zijn).

Zo zou je een massage dus kunnen zien als een mini-vakantie voor lichaam en geest.

Je bent het waard dus gun het jezelf!